Project#19 Laksam
Gulungan Laksam
2cwn Tepung Beras
2sk Tepung Ubi
4cwn Air
Sedikit Garam
Minyak Masak
Campurkan tepung beras, tepung ubi, air dan garam. Kacau rata sehingga tidak berketul. Masukkan 2 sudu kecil minyak dan kacau sebati. Panaskan kukus dan sediakan dua tudung periuk (leper & tidak bertangkai) atau loyang. Sapu minyak pada loyang tersebut dan tuang nipis bancuhan tepung tadi. Masukkan ke dalam kukus yang telah panas. Kukus hingga menggelembung. Angkat dan gulungkan. Sementara menggulung, masukkan satu loyang lagi. Ulang proses sehingga bancuhan tepung habis. Setelah sejuk, barulah dipotong.
Kuah
4ekor Ikan Kembung/Sardin/Selayang
2-3kpg Asam Keping
Air untuk merebus ikan
2sk Tepung Beras
1cwn Santan
1bj Bawang Besar-kisar
2bj Bawang Putih-kisar
1/2in Halia-kisar
1sk Serbuk Lada Hitam
1btg Serai (diketuk)
Garam
Ikan dibersihkan, masukkan ke dalam periuk, masukkan air dan asam keping. Rebus ikan hingga masak.Setelah ikan masak, asingkan isi dan tulangnya. Tulang dikisar bersama tepung beras. Tapiskan air rebusan dan tulang yang dikisar, masukkan semula ke dalam periuk. Isi ikan diramas sedikit dan masukkan juga ke dalam periuk tersebut. Tambahkan santan, bawang dan halia yang telah dikisar, serbuk lada hitam, serai dan garam. Boleh tambah air jika kuah terlalu sedikit. Masak di atas dapur sehingga mendidih.
Sambal
4bj Cili Api
2bj Lada Besar
Belacan
Garam
Tumbuk semua bahan hingga lumat.
Ulam-ulaman
Bunga Kantan
Kacang Panjang
Timun
Daun Kesum
Taugeh
Bawang Besar
Hiris semua bahan tersebut.
Comments
Post a Comment