Project#08 Laksa Asam
Mi Laksa
1pkt Mi Laksa
Rebus mi laksa sehingga lembut. Toskan dan ketepikan.
Kuah
Bahan A
1/2 kg Ikan Selayang/Kembung
6kpg Asam Keping
3sb Garam Kasar
1sb Tepung Beras
Rebus ikan bersama asam keping dan garam. Air untuk merebus ikan hanya cukup sekadar meneggelami ikan. Setelah direbus, asingkan tulang dan isi ikan. Tapis air rebusan dan masukkan semula ke dalam periuk. Tulang ikan dikisar bersama tepung beras. Tapis dan masukkan ke dalam air rebusan yang telah ditapis tadi. Isi ikan dihancurkan atau dikisar dan dimasukkan juga ke dalam air rebusan tadi.
Bahan B
200g Cili Kering
3bj Bawang Besar
6kpg Asam Keping
1unit Kiub Ikan Bilis
1inci Belacan
1/4 bj Nenas (kisar)
2ktm Bunga Kantan
5tangkai Daum Kesum
5tangkai Daum Kesum
Garam & Serbuk Perasa
Kisar cili kering bersama bawang besar. Belah dua bunga kantan. Masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam periuk air rebusan tadi. Masukkan nenas kisar, daun kesum, asam keping, kiub ikan bilis, belacan, garam dan perasa. Boleh tambah air jika kuah terlalu sedikit atau terlalu masin. Masakkan di atas dapur sehingga mendidih. Sementara menunggu kuah masak, bolehlah menyediakan ulam-ulaman.
Ulam-ulaman
Timun - hiris
Cili Besar - hiris
Cili Padi - hiris
Bawang Besar - hiris
Daun Pudina
Telur Rebus
Setelah kuah masak, hidangkan bersama mi laksa dan ulam- ulaman.
Comments
Post a Comment