Project#01 Steamed Soft Banana Cake
Lapisan Bawah
Bahan A
200g Pisang (dilenyekkan)
1/8sk Esen Vanila
1sk Soda Bikarbonat
Sedikit Garam
Bahan B
3bj Telur (gred B)
100g Gula Perang
100g Tepung Pau/ Hong Kong/ Superfine
1sk Baking Powder
65g Minyak Jagung
Lapisan Atas
2bj Telur (gred B)
60g Gula
25g Air
65g Tepung Pau/ Hong Kong/ Superfine
Campurkan semua bahan A, ketepikan. Pukul telur dan gula perang sehingga sebati, masukkan tepung dan baking powder. Gaul sehingga sebati. Masukkan bahan A dan minyak jagung, sebatikan. Masukkan adunan ke dalam loyang/acuan yang siap disapu sedikit minyak. Kukus selama 15-20 minit. Jika menggunakan acuan kecil masa mengukus adalah lebih pendek. Kukus dengan api sederhana.
Lapisan atas, pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu. Masukkan air dan tepung. Kacau rata. Lapiskan ke atas adunan yang telah dikukus tadi. Letakkan hirisan pisang sebagai hiasan. Kukus 15 minit.
Bahan A
200g Pisang (dilenyekkan)
1/8sk Esen Vanila
1sk Soda Bikarbonat
Sedikit Garam
Bahan B
3bj Telur (gred B)
100g Gula Perang
100g Tepung Pau/ Hong Kong/ Superfine
1sk Baking Powder
65g Minyak Jagung
Lapisan Atas
2bj Telur (gred B)
60g Gula
25g Air
65g Tepung Pau/ Hong Kong/ Superfine
Campurkan semua bahan A, ketepikan. Pukul telur dan gula perang sehingga sebati, masukkan tepung dan baking powder. Gaul sehingga sebati. Masukkan bahan A dan minyak jagung, sebatikan. Masukkan adunan ke dalam loyang/acuan yang siap disapu sedikit minyak. Kukus selama 15-20 minit. Jika menggunakan acuan kecil masa mengukus adalah lebih pendek. Kukus dengan api sederhana.
Lapisan atas, pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu. Masukkan air dan tepung. Kacau rata. Lapiskan ke atas adunan yang telah dikukus tadi. Letakkan hirisan pisang sebagai hiasan. Kukus 15 minit.
Versi tanpa lapisan atas..
Sumber:
www.resipicitarasawan.com
Comments
Post a Comment