Project#10 Ubi Ketok


Bebola Ubi
1 1/2kg Ubi Kayu
1bj Kelapa Parut (putih)
1/2cwn Gula 
1sk Garam

Rebus ubi kayu hingga empuk sedikit (jangan terlalu empuk, nanti ubi akan lembik dan berminyak). Toskan ubi, biarkan lebih kurang 10 minit. Masukkan ke dalam bekas bersama gula, garam dan kelapa parut. Penyekkan ubi menggunakan penekan/garfu/anak lesung. Jangan terlampau lumat. Gaulkan sedikit agar campuran sekata. Kemudian bentukkan menjadi bebola. Ketepikan.

Bater@Adunan Tepung
2 1/2cwn Tepung Gandum
1sk Garam
1/4sk Serbuk Kunyit
3/4cwn Air (anggaran)
1/2cw Minyak
2sb Marjerin

Campurkan tepung gandum, garam dan kunyit. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau. Adunan jangan terlalu cair atau terlalu pekat. Ketepikan. Panaskan minyak sampai betul-betul panas dan masukkan marjerin. Tuang minyak ke dalam adunan tepung tadi. Kacau sebati.

Cara menggoreng :
Panaskan minyak ke dalam kuali. Celupkan bebola ubi ke dalam bater, masukkan 1 ke dalam minyak, biarkan seketika sehingga bater keras sedikit, barulah masukkan lagi bebola ubi. ulang cara yang sama untuk bebola ubi yang seterusnya. Cara ini dapat mengelakkan ubi pecah atau pun tepung tertanggal dari ubi..

Comments

Popular Posts