Project#16 Pais Ikan


Bahan A (Sambal)
2inch Lengkuas
1genggam Cili Kering
3ulas Bawang Merah
1bj Bawang Besar
2ulas Bawang Putih
½ inc Belacan
1½sk Cuka Epal /Cuka Biasa
½sk Gula Merah
4kpg Daun Limau Purut (hiris)
Garam

Kisar lengkuas,cili kering, bawang merah, bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan belacan, kacau dan masak sehingga belacan larut. Masukkan cuka, garam dan gula merah. Seimbangkan rasa. Taburkan daun limau purut, kacau rata dan tutup api. Ketepikan.

Bahan B
2ekor Ikan Selar Besar
4hli Daun Pisang
Aluminium Foil

Lapiskan aluminium foil dan daun pisang, letakkan ikan yang telah dibersihkan. Lumur ikan dengan sambal yang telah dimasak tadi. Bungkuskan dengan kemas dan kukus selama 15 minit atau sehingga ikan masak. Gunakan api sederhana.

Comments

Popular Posts