Project#09 Rendang Tok (Perak Style)
Bahan-bahan;
600g Daging (dipotong)
*2btg Serai
*1inc Halia
*1inc Lengkuas
(kisar bahan bertanda*)
1bj Santan
*3sb Ketumbar
*2sb Jintan Manis
*1sb Jintan Putih
(sangai bersama bahan bertanda *)
10-15tgkai Cili Kering (sangai)
10ulas Bawang Merah-hiris
4ulas Bawang Putih-hiris
Kerisik
Daun Kunyit-hiris halus
Garam, Gula dan Serbuk Perasa
Rebus daging hingga empuk. Ketepikan. Kisar bersama rempah yang telah disangai. Kisar cili kering berasingan. Masak santan bersama serai, halia dan lengkuas yang telah dikisar. Biarkan santan masak seketika, masukkan rempah dan cili kering yang telah dikisar. Gaul rata. Masukkan daging dan sedikit air rebusan. Apabila mendidih, masukkan bawang merah dan putih. Masak sehingga kuah agak kering. Masukkan kerisik, garam, gula dan bahan perasa. Kacau rata. Taburkan daun kunyit yang dihiris halus
Kacau dan tutup api.
600g Daging (dipotong)
*2btg Serai
*1inc Halia
*1inc Lengkuas
(kisar bahan bertanda*)
1bj Santan
*3sb Ketumbar
*2sb Jintan Manis
*1sb Jintan Putih
(sangai bersama bahan bertanda *)
10-15tgkai Cili Kering (sangai)
10ulas Bawang Merah-hiris
4ulas Bawang Putih-hiris
Kerisik
Daun Kunyit-hiris halus
Garam, Gula dan Serbuk Perasa
Rebus daging hingga empuk. Ketepikan. Kisar bersama rempah yang telah disangai. Kisar cili kering berasingan. Masak santan bersama serai, halia dan lengkuas yang telah dikisar. Biarkan santan masak seketika, masukkan rempah dan cili kering yang telah dikisar. Gaul rata. Masukkan daging dan sedikit air rebusan. Apabila mendidih, masukkan bawang merah dan putih. Masak sehingga kuah agak kering. Masukkan kerisik, garam, gula dan bahan perasa. Kacau rata. Taburkan daun kunyit yang dihiris halus
Kacau dan tutup api.
Comments
Post a Comment