Project#13 Fucuk Dumpling
Kulit
1pkt Fucuk/Kulit Tahu
Rendam hingga betul-betul lembut. Bagi kulit tahu yang agak tebal, rebus dahulu sehingga lembut. Angkat dan toskan. Potong kulit tahu mengikut saiz yang dikehendaki. Ketepikan.
Bahan Inti
2kpg Dada/ Isi Ayam
6btg Crab Filamen Stick/ Udang
*1bj Bawang Besar
*2ulas Bawang Putih
*1/2inc Halia
(tumbuk lumat bahan bertanda*)
Lobak Merah-sagat
Daun Sup-hiris
Daun Bawang-hiris
Garam
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Lada Putih
Serbuk Perasa
1sb Tepung Jagung
Dada/isi ayam dikisar. Jika menggunakan udang, kisar bersama isi ayam.Crab filamen dicarik dan dicampur dengan isi ayam yang telah dikisar. Masukkan bahan tumbuk, lobak merah, daun sup, daun bawang, garam ,serbuk lada hitam, serbuk lada putih dan bahan perasa. Ramas sedikit campuran dan gaul sebati. Kemudian masukkan tepung jagung. Jika adunan masih berair, tambahkan lagi tepung jagung sehingga adunan menjadi pes.
Masukkan inti ke dalam kulit tahu yang telah dipotong tadi dan gulungkan. Masukkan ke dalam kukus yang telah dididihkan. Kukus selama 20-25 minit atau sehingga masak. Angkat dan hidangkan bersama sos cili..
6btg Crab Filamen Stick/ Udang
*1bj Bawang Besar
*2ulas Bawang Putih
*1/2inc Halia
(tumbuk lumat bahan bertanda*)
Lobak Merah-sagat
Daun Sup-hiris
Daun Bawang-hiris
Garam
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Lada Putih
Serbuk Perasa
1sb Tepung Jagung
Dada/isi ayam dikisar. Jika menggunakan udang, kisar bersama isi ayam.Crab filamen dicarik dan dicampur dengan isi ayam yang telah dikisar. Masukkan bahan tumbuk, lobak merah, daun sup, daun bawang, garam ,serbuk lada hitam, serbuk lada putih dan bahan perasa. Ramas sedikit campuran dan gaul sebati. Kemudian masukkan tepung jagung. Jika adunan masih berair, tambahkan lagi tepung jagung sehingga adunan menjadi pes.
Masukkan inti ke dalam kulit tahu yang telah dipotong tadi dan gulungkan. Masukkan ke dalam kukus yang telah dididihkan. Kukus selama 20-25 minit atau sehingga masak. Angkat dan hidangkan bersama sos cili..
Comments
Post a Comment