Projek #104 Tahu Sumbat

Bahan-bahannya:
5-7kpg Tauhu
Garam
Serbuk Kunyit

Lumurkan tauhu dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng. Potong melintang (menjadi bentuk segitiga) dan belah ditengahnya. Ketepikan sementara menyediakan intinya.

Bahan inti:
Taugeh
Lobak Merah (sagat/hiris)
Timun (sagat/hiris)
*saya buang bijinya supaya tidak terlalu berair
Sengkuang
*saya tak letak sbb x ada

Saya rendam semua bahan inti (lepas sagat/hiris) dalam air panas seketika supaya lebih lembut dan tidak mudah basi. Kemudian toskan. Apabila sudah kering bolehlah disumbat ke dalam tauhu tadi. 

Kuah Kacang
3genggam Kacang Tanah 
(goreng)
3bj Bawang Kecil
2ulas Bawang Putih
1/2in Halia
2sb Udang Kering (rendam seketika)
2sb Cili Kisar
2sb Gula
Gula Melaka
Garam
1sb Butter /Marjerin

Kisar bawang kecil, bawang putih, halia dan udang kering. Kemudian tumiskan bersama cili kisar. Sementara itu, kisar (basah) kacang tanah yang telah digoreng. Apabila bahan tumis telah garing dan pecah minyak, masukkan kacang yang telah dikisar. Tambah air jika terlalu pekat. Masukkan gula, gula melaka dan garam. Masak sehingga mendidih dan sesuaikan rasa. Sebelum tutup api, masukkan butter/marjerin (kuah akan jadi berkilat dan lebih lemak). 
Selamat Mencuba..😘

Comments

Popular Posts