Project#115 Sambal Tumis Kantan

Assalam..
Entri kali ni nak cerita pasal sambal. Kat Malaysia ni macam-macam sambal ada. Antara yang popular yang selalu kita jadikan sajian harian, sambal belacan, sambal budu, sambal tempoyak, sambal belimbing, sambal mangga, sambal itam..& macam-macam lagi la. Sambal nisebenarnya sebagai pembuka selera atau penaik selera disamping lauk-pauk yang lain.Tapi ada juga jenis sambal yang dijadikan hidangan utama, contohnya macam sambal tumis ikan bilis, sambal petai, sambal sotong dan lain-lain. Antara salah satu sambal yang TS suka ialah SAMBAL TUMIS KANTAN..cara nak masak sambal ni sama je dengan sambal tumis ikan bilis, cuma TS masukkan bunga kantan..boleh scroll ke bawah untuk resepi dan cara masak..

Bahan-bahannya:
2ktm Bunga Kantan-hiris halus
1ggm Ikan Bilis
3sb Cili Kisar
2bj Bawang Besar 
(1bj untuk kisar ..1bj lagi potong bulat)
2ulas Bawang Putih
1in Halia
1kpg Asam Keping
Belacan
Garam
Gula Melaka

Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Tumiskan bahan kisar bersama cili kisar. Masukkan sedikit belacan dan asam keping. Tumis sehingga garing. Masukkan bunga kantan dan ikan bilis. Tambah sedikit air dan masak sehingga bunga kantan lembut. Kemudian masukkan bawang besar yang dipotong bulat, garam dan gula melaka. Masak sehingga bawang layu. Seiimbangkan rasanya. Kemudian bolehlah diangkat dan hidangkan.


Sambal tumis ini boleh dimakan bersama nasi putih, pulut, roti dan sebagainya.



Comments

Popular Posts