Project#110 Potato Rice (Aloo Pulao) & Salata Sauce

Bahan-bahannya:
1cwn Beras Basmathi (saya guna beras biasa)
2bj Kentang (potong kiub)
1bj Bawang Besar (hiris)
2ulas Bawang Putih (cincang)
10-12helai Daun Pudina
1bj Lada Hijau (buang biji dan potong)
1sk Garam Masala (atau boleh tambah ikut selera)
1/2sk Serbuk Kunyit
1/2sk Serbuk Cili
Stok Ikan Bilis
Garam
Minyak Zaiton (minyak biasa pun boleh)

Rempah Kering
1helai Daun Bay
3ulas Buah Pelaga
1ktm Bunga Lawang
6ktm Bunga Cengkih
2in Kulit Kayu Manis
1/2sk Jintan Putih

Caranya:
Beras dibasuh dan toskanketepikan dahulu.
Rebus kentang bersama garam sehingga lembut. Keluarkan kentang dan simpan air rebusan untuk memasak nasi. Ketepikan seketika.
Masukkan minyak zaitun dan tumis rempah keringkemudian masukkan bawang besar dan bawang putih. Tumis sehingga layu dan wangi.Masukkan kentang dan biar tergoreng sedikit. Kemudian masukkan daun pudinalada hijaugaram masalaserbuk kunyit dan serbuk cili. Kacausebati. Masukkan beras dan air rebusan kentang secukupnya (ikut sukatan seperti masak nasi biasa). Masukkan juga stok ikan bilis dan garamsecukupnya (hati-hati masukkan garam kerana air rebusan kentang sudah dimasukkan garam). Masak nasi seperti biasa.

Resepi Sos Salata sila klik gambar di bawah..


Sumber:
http://indianhealthyrecipes.com/potato-rice-recipe/




Comments

Popular Posts