Project#106 Udang Masam Manis dengan Buah Kedondong
Bahan-bahannya:-
1/2kg Udang (saya buang kulitnya)
2sb Cili Kisar
1bj Bawang Merah
2bj Bawang Putih
1/2in Halia
3-4bj Buah Kedondong
Air asam jawa (jika perlu)
Air asam jawa (jika perlu)
Gula
Garam
Caranya:
Kisar bawang merah ,putih dan halia. Tumiskan bersama cili kisar sehingga naik minyak. Kemudian masukkan kedondong, dan sedikit air. Biarkan ia lembut seketika dan masukkan gula dan garam. Buah kedondong sudah ada rasa masam, jadi tak perlu masukkan air asam jawa. Tetapi jika kurang masam, boleh tambahkan air asam jawa. Seimbangkan rasa masam dan manisnya. Masukkan udang dan biarkan ia masak seketika. Kemudian boleh angkat dan hidangkan. Boleh hiaskan dengan daun bawang atau daun sup.
Comments
Post a Comment