Projek #176 Bandung Cincau

Assalamualaikum
Entry kali ni, air lagi dan cincau lagi..kita buat Bandung Cincau plak. Selagi ada cincau kita gunakan sebelum dia rosak. Ye lah, bila paket dah dibuka, cincau ni dah tak boleh tahan lama. Kalau tak digunakan nanti nampaknya terbuang macam tu je lah...kan


Ini dia Bandung Cincau yang TS buat. Biasanya kalau air bandung ni TS suka gunakan sirap ros yang wangi. Tak ingat jenama apa yang TS guna, tapi memang sedap baunya. Kalau buat air sirap atau agar-agar tak perlu tambah daun pandan, bau ros tu dah cukup wangi. 

Kalau dulu masa kecil, nak minum air sirap kena masak air gula dan campurkan pewarna merah. Biasanya buat time hari raya je. Ye lah nak hidang untuk tetamu, kena special sikit. Tapi sekarang dah senang, banyak je kordial ros dijual di pasaraya, tak perlu bersusah payah nak masak air gula lagi.

Eh, banyak pula cerita pasal sirap, jom kita tengok macam mana TS buat air Bandung Cincau ni.

BANDUNG CINCAU

Sirap Ros
Gula 
(kalau dah gunakan kordial manis tak perlu letak gula)
Susu Cair
Cincau
Air

Masukkan sirap ros dan gula ke dalam air, dan kacau. Sesuaikan tahap kemanisan. Kemudian baru masukkan susu cair. Akhir sekali masukkan cincau dan letak ais atau sejukkan dalam peti ais.

Biasanya bila kita masukkan cincau, warna air akan bertukar sedikit gelap. Kalau nak warna air tu cantik, masukkan cincau bila nak minum nanti.



Comments

Popular Posts