Project #180 Asam Kerisek (pencicah ikan bakar)

Assalamualaikum
Teringin pulak nak makan ikan bakar. Tapi tak nak cicah air asam, tak nak cicah kicap cili tu. Haaa..nak try buat asam kerisek la plak. Belum pernah cuba, so berkobar-bokar buat ikan bakar sebab nak try Asam Kerisek ni


Actually dapat tau pasal asam kerisek ni melalui satu komen di FB. Masa tu TS up status tentang ikan bakar, mintak suggestion nak cicah dengan apa. Ada satu komen ni ckp cicah dengan asam kerisek. Siap sebut apa bahan yang kena letak. So harini TS cuba la. 

Ya Ampunnn..memang sedappp rupanay Asam Kerisek niii..tu pun TS sebenarnya tak tau betul ke tidak cara TS buat tu, sebab bila gugel tengok macam2 pulak cara orang buat. Tapi tak pe la, janji sedap kat tekak sendiri ok la kan. Nanti lain kali bila ada rezeki kita cuba yang orang buat pulak.

Ini cara yang TS buat

ASAM KERISEK

2sb Kerisek
Cili Api secukupnya (hiris)
1bj Bawang Besar (hiris)
Jus Limau Nipis secukupnya
Daun Kesum secukupnya

Ok caranya, campur je semua bahan tu, kacau sebati dan sesuaikan rasa mengikut selera sendiri. Daun kesum pun hiris nipis juga ye. Jangan letak sehelai-sehelai plak..


Comments

Popular Posts