Project#40 Pajeri Epal
*1bj Bawang Merah
*3ulas Bawang Putih
*1in Halia
Tumbuk atau kisar bahan*
1btg Kulit Kayu Manis
2kntm Bunga Lawang
5kntm Bunga Cengkih
*2sk Serbuk Kari Ikan
*1sk Kerisik
Bancuh bahan * dengan sedikit air sehingga menjadi pes
1cwn Santan
Serbuk Kunyit
Gula Melaka
Garam
Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga wangi, kemudian masukkan bahan tumbuk/kisar. Tumis sehingga sedikit garing. Masukkan pula bahan pes. Masak sehingga pecah minyak dan sedikit garing. Masukkan santan dan sedikit serbuk kunyit. Kacau seketika dan biarkan mendidih. Setelah mendididh, masukkan epal yang telah dipotong dan masak sehingga lembut. Masukkan gula melaka dan garam, seimbangkan rasanya. Bila kuah sudah pekat bolehlah diangkat dan hidangkan…selamat mencuba…
Comments
Post a Comment