Project#36 Agar-agar Roti Leopard

Bahan-bahannya:
8gm Serbuk Agar-agar
1/2 Cwn Gula
3 1/2 Cwn Air (3cwn Untuk Masak Agar-Agar, 1/2cwn Untuk Kisar)
4kpg Roti Putih
2bj Telur
1/2cwn Susu Pekat
170ml Susu Cair
1sk Esen Vanila
2sb Butter
1sk Serbuk Koko
Pewarna Oren (Kalau Tak Ada Pewarna Oren, Campur Merah+Kuning)
Pewarna Coklat (Kalau Tak Ada Pewarna Coklat, Campur Merah+Hijau)
Atau pewarna pilihan anda..

Didihkan 3cwn air. Masukkan serbuk agar-agar dan gula. Sementara itu,carikkan roti dan kisar bersama telur,susu pekat, susu cair, esen vanila & baki 1/2cwn air tadi. Masukkan bahan yang dikisar apabila  agar-agar telah mendidih. Kacau agar tidak berketul.  Masukkan butter. Masak sehingga mendidih. Tutup api. Sendukkan secukupnya agar-agar ke dalam dua mangkuk berasingan untuk ditambah pewarna. Biarkan selebihnya di dalam periuk.
Mangkuk pertama, masukkan serbuk koko dan bancuh segera sementara masih panas, dan masukkan pewarna coklat.
Mangkuk kedua masukkan pewarna oren. Boleh tambah perisa jika suka.
Ambil sedikit bancuhan coklat, buat lingkaran bulat ke dalam bekas. Kemudian penuhkan tengahnya dengan bancuhan oren. Lapiskan lagi lingkaran coklat, dan penuhkan lagi dengan bancuhan oren. Ulang langkah tersebut sehingga menjadi lapisan yang agak tebal, dan akhirnya curahkan bancuhan coklat melitupi bancuhan oren. Buat beberapa tompok dan saiz mengikut kretiviti anda. Setelah itu, tuangkan bancuhan tidak berwarna dicelah-celah tompokan, dan tuang lagi sehingga melitupi semua. Tuang perlahan-lahan agar tidak bercampur. Setelah itu, ulang lagi semua langkah sehingga habis. Setelah siap, masukkan ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dihidangkan..

Resepi dari: fb- Jom Belajar Buat Puding
Inspirasi: :fb-Recipe Cake Secret

Comments

Popular Posts