Project#33 Roti Arab

Bahan-bahannya:
250gm Tepung Gandum
1sb Marjerin
1sb Minyak Sayur/ Masak
1sb Gula Halus @ Kastor
150ml Air Suam
3gm Yis  
Sedikit Garam

Bancuh yis dengan air suam. Ketepikan. Masukkan tepung ke dalam bekas bersama marjerin, gula dan garam. Gaul rata sehingga menjadi seperti serbuk. Kemudian masukkan yis yang telah dibancuh tadi sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh. Setelah itu, uli sehingga doh elastik. Rehatkan doh dalam bekas bertutup sehingga naik 2 kali ganda. Keluarkan doh dan uli sebentar agar semua angin dikeluarkan. Bahagikan doh dan bulatkan. Lagi besar bahagian doh, lagi besar rotinya. Leperkan doh dan gelek setiap doh sehingga nipis lebih kurang 0.4 cm.  Rehatkan doh yang telah digelek selama lebih kurang 20 minit. Panaskan minyak dan goreng satu persatu. Tunggu sehingga roti kembang dan mengelembung sepenuhnya serta nampak kekemasan dibahagian bawahnya barulah diterbalikkan. Angkat dan hidangkan dengan kari, sup, krim sup, sambal atau apa saja kegemaran anda.
*Gunakan periuk atau kuali yang agak dalam supaya roti boleh menggelembung sepenuhnya.  
*Pastikan api yang digunakan adalah kecil. Jika terlalu panas, roti tidak memgembung sepenuhnya dan kulit roti kelihatan mengerutu.

Adaptasi dari: resepidaria.com

Comments

Popular Posts