Project#144 Masak Lemak Kelantan Pucuk Mulberi & Isi Ikan Selayang

Assalam..
Korang pernah makan pucuk mulberi..haa bukan buah dia je yang boleh makan..korang kena cuba MASAK LEMAK KELANTAN PUCUK MULBERI DAN ISI IKAN SELAYANG.. tq kak WanSitiNor WanMamat yang ajarkan caranya…ok sebelum tu nak bagitau, daun mulberi ni agak kasar, jadi korang kena ambil yang betul2 muda, warna hijau terang, pas tu yang batang lembut, masih boleh patahkan dengan tangan..boleh tengok gambar ye kat bawah nanti..ok jom kita tengok resepi pulak
MASAK LEMAK KELANTAN PUCUK MULBERI DAN ISI IKAN SELAYANG
Bahan-bahannya:
3-4ekor Ikan Selayang/Sardin (agak-agak je ni, sesuai dengan kuantiti pucuk mulberi, TS suka letak banyak)
1kpg Asam Keping
-+30btg Pucuk Mulberi (ni pun agak-agak je, tak kisah korang nak letak banyak mana)..
Air
1bj Bawang Besar
1in Halia
Santan
Serbuk Lada Hitam
Garam
Lada Hijau Besar
*ni gambar pucuk mulberi yang betul-betul muda..*
Ikan selayang/sardin dibersihkan dan rebus dengan asam keping, supaya tak berbau dan rasa hanyir. Bila dah masak ambil isinya dan carik/lenyek kasar.
*isi ikan selayang/sardin yang dah siap dicarik/lenyek kasar*
Ketepikan dulu. Pucuk mulberi hiris kasar-kasar. Pucuk ni TS cadangkan dihiris supaya supaya cepat lembut. Ketepikan. Bawang besar dan halia ditumbuk/kisar. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan bahan tumbuk/kisar dan masak sehingga air mendidih. Air tu tak perlu la terlalu banyak, cukup untuk rebus pucuk mulberi je, sebab kita nak buat kuah dia pekat sikit, kalau cair tak sedap. Kemudian masukkan pucuk mulberi. Masak sehingga betul-betul lembut. Memang lama sikit dari sayur biasa tau..sabar ye..hihi..bila dah lembut, masukkan santan, lada hitam,dan garam. Kalau terlalu pekat boleh tambah air sikit. Masak sampai santan tu masak, jangan lupa kacau supaya santan tak pecah. Kemudian baru masukkan isi ikan dan lada hijau besar yang dibelah. Bila semua rasa sudah seimbang, boleh tutup api dan angkat. Memang sedap u all…
..mesti cuba tau..


Comments

Popular Posts