Project#139 Rasam (indian style soup)

Assalam..
Dah sampai penghujung cuti Deepavali..rasa nak makan makanan ala india..jadinya TS masak RASAM harini..haaa mesti ada yang dah tau kan apa tu rasam. Rasam ni adalah sejenis sup yang selalu dimasak oleh kaum india. Rasa dia masam, sedikit pedas dan berempah. Nak tau apa yang dimasukkan dalam sup ni, jom kita tengok resepinya:

RASAM (INDIAN STYLE SOUP)
Bahan-bahannya:
4-5ekor Ketam
1sb Jintan Manis*
1sb Jintan Putih*
1sb Lada Hitam*
5ktm Bunga Cengkih*
1 ½bj Bawang Besar*
3ulas Bawang Putih*
3kpg Cili Kering (potong)
1/2in Halia (hiris)
4tgk Daun Kari
1sk Serbuk Kunyit
1sk Serbuk Jintan Manis
1sk Serbuk Jintan Putih
1bj Tomato (potong)
Air Asam Jawa
Garam
Air
Daun Ketumbar

Semua bahan yang bertanda * dikisar kemudian tumiskan sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kering, halia, daun kari, serbuk kunyit, serbuk jintan manis dan jintan putih. Tumiskan sebentar dan masukkan air secukupnya. Tunggu sehingga mendidih, masukkan ketam, air asam jawa dan tomato. Masukkan garam dan seimbangkan rasanya. Bila ketam sudah masak tutup apinya dan masukkan daun ketumbar. Ok siap, hidang panas-panas…wow..mabeles..



Comments

Popular Posts