Project#141 Daging Gulai Kawah

Assalam..
Jom kita masak gulai kawah. Ni bukan nak buat kenduri tau, namanya aje gulai kawah. Masak dalam periuk je..haha…kalau kenduri baru masak dalam kawah. Gulai ni famous di Kelantan, dan juga di restoran atau gerai makan milik orang-orang Kelantan. Lebih kurang kari, tapi rasa dia lebih lembut dan kuahnya lebih cair dan biasanya dimasak bersama umbut kelapa. TS ke pasar pagi ni ternampak orang jual rempah gulai kawah ni, kita pun terus beli. Cancel masak kari, kita masak DAGING GULAI KAWAH..umbut kelapa tak de jual, ganti je dengan kentang..tadi kak Wansitinor WanMamat ada bagitau rahsia nak buat gulai jadi sedap..jom kita tengok resepinya:
DAGING GULAI KAWAH

Bahan-bahannya:
300g Daging
1bj Bawang Besar*
3ulas Bawang Putih*
1in Halia
2sb Cili Kisar
2sb Rempah Gulai Kawah
(Kalau tak ada boleh campurkan rempah kari dengan rempah kerutuk)
Air secukupnya
1bj Ubi Kentang (saiz besar)
1/2cwn Santan
Air Asam Jawa
Garam
Gula Melaka
2sk Kerisik (ni la bahan rahsia..hihi)

Macam biasa bahan bertanda * tu kisar. Kemudian tumis bersama cili kisar dan rempah gulai kawah. Semua tu masukkan sekali dan tumis sehingga pecah minyak dan garing. Jangan hangus pulak, nanti pahit rempahnya..Bila dah garing, masukkan daging, kacau dan biarkan sehingga air daging tu kering. Kemudian masukkan air dan masak sehingga daging betul-betul empuk. Bila dah empuk masukkan ubi kentang, santan, air asam jawa, garam dan gula melaka. Tambah air jika perlu. Kalau guna santan kotak, masukkan lepas ubi kentang empuk, sebab santan kotak mudah pecah. Bila kentang dah masak dan rasa sudah seimbang, masukkan bahan rahsia kita…kerisik. Kerisik ni boleh menaikkan rasa lemak dan manis dalam gulai kita. Kacau sebati kemudian boleh tutup apinya dan angkat.

Selamat Mencuba

Comments

Popular Posts