Projek#120 Cucur Kacang Soya
Assalam..
Kelmarin dah buat CUCUR ROTI..harini kita buat CUCUR KACANG SOYA..nostalgia ni, masa kecik dulu mak selalu buat. Berebut-rebut kami adik-beradik makan cucur ni, sedap sangat..biasa la kan dulu-dulu.. Semalam TS ada buat air soya gula melaka, hampas kacang soya memang TS simpan untuk buat cucur.
Bahan-bahannya:-
2cwn Hampas Kacang Soya
1bj Telur
2sb Tepung Gandum
2-3bj Bawang Kecil (bawang besar pun boleh)-hiris
1bj Lada Merah-hiris
1bj Lada Hijau-hiris
Garam Secukup Rasa
Garam ni penting, mesti letak secukupnya sebab kita tak ada campur perasa. Kalau tawar nanti tak sedap, sebab tak ada campur perasa.Sebolehnya rasa dulu lepas gaul tu ye. Untuk resepi ni memang TS tak campur apa-apa perasa sebab TS lebih suka rasa asli kacang soya tu.
Cara nak masak cucur macam ni ya:-
Campurkan semua bahan dalam sebuah bekas dan gaul rata.
Bulatkan dan goreng tenggelam. Gunakan api sederhana kecil. Pastikan bahagian dalam betul-betul masak. kalau tak masak nanti tak sedap sebab rasa kacang soya mentah. Senang je kan…
Selamat Mencuba
Comments
Post a Comment