Project#122 Ayam Ros Merah

Assalam…
Harini baru ada time nak type in all pending recipe. Syukur masih bernafas dan diberi kesempatan untuk share sedikit ilmu. Moga-moga bermanfaat untuk kalian semua. Resipi ni my sis yang print out satu masa dulu. Tak sure dia dapat dari mana, but if not mistaken it is from Azlita Masam Manis..well, jom kita tengok resepi.. (this is TS version, small portion je, yang original recipe boleh tengok dekat gambar yang TS attached kat bawah) 


Bahan-bahanya:
+-8ketul Ayam

Ayam ni lumurkan dulu dengan serbuk kunyit & garam kemudian goreng macam biasa. Ketepikan dulu bila dah siap ya.

Bahan Kisar
1bj Bawang Besar
3ulas Bawang Putih
1/2in Halia
4kpg Cili Kering 
2bj Lada Merah

4 sekawan
(kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih)

Panaskan minyak dan masukkan empat sekawan, kemudian masukkan bahan kisar..tumiskan sehingga garing dan harum . Pastikan juga cili betul-betul masak. Kemudian masukkan bahan-bahan di bawah:

1sb Pes Tomato (TS tak letak)
1/2cwn Air
2sb Sos Cili
2sb Sos Tomato
½@1cwn Susu Cair
2hli Daun Pandan (siat-siat & simpul)
Air Asam Jawa

Kacau sebati dan biarkan kuah menjadi agak pekat barulah masukkan

Gula Melaka
Gula Pasir
Garam

Gula masukkan lebih sedikit ya. Masakan ni memang rasanya agak manis dan sedikit pedas dan wangi dari daun pandan. Setelah cukup rasa, boleh masukkan ayam yang digoreng tadi, dan masukkan juga bahan-bahan di bawah:

1bj Lada Merah
1bj Lada Hijau
1bj Bawang Besar (potong gelang)
1bj Tomato (belah 6)
Kacang Peas (dalam tin)-yang ni pun TS tak letak

Kacau rata semuanya dan bolehlah diangkat dan hidangkan.

Kalau nak buat banyak boleh follow resepi kat bawah ni:


Selamat mencuba...😊









Comments

Popular Posts