Project#84 Kaswi Pandan

Bahan-bahannya:
1cwn Tepung Gandum
1cwn Tepung Ubi
1cwn Santan 
(saya guna santan kotak Ayam Brand)
1 1/2cwn Air Pandan
(blend 3 helai daun pandan bersama 1 1/2cwn air)
3/4cwn Gula
1/2sk Air Kapur
(bancuh kapur dengan sedikit air)
1/2sk Garam
1bj Telur
Sedikit Pewarna Hijau

Untuk Salutan:
Kelapa Parut 
Garam

Caranya: 
Panaskan pengukus. Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam satu bekas. Kemudian kacau sehingga larut dan tidak berketul. Sapukan loyang 8" dengan minyak dan tapiskan adunan tadi ke dalam loyang tersebut. Kukus selama lebih kurang 30minit. Tak perlu balut penutup kukus. Setelah masak, bolehlah diangkat dan biarkan sejuk sebelum dipotong. 
Untuk salutan, kelapa parut di gaul dengan sedikit garam dan dikukus sebentar. Jangan kukus lama, sebab kelapa akan kering
Tujuan kelapa dikukus agar tahan lebih lama dan tidak mudah basi.
Kuih yang siap dipotong tadi bolehlah digaul dengan kelapa yang telah dikukus tadi. Siap untuk dihidangkan...

Sumber resepi: FB RESEPI SEDAP

Comments

Popular Posts