Project#88 Spinach Sambar @ Bayam Dhal

Bahan-bahannya:
2cwn Kacang Dhal
*rendam selama 15 minit
5ulas Bawang Putih (diketuk)
1sk Serbuk Kunyit
1bj Tomato (hiris)
1ikat Bayam
1/2cwn Santan
Garam

Bahan Tumis:
1sk Biji Sawi
1sk Jintan Manis
5kpg Lada Kering (potong)
2-3pelepah Daun Kari
1/2bj Bawang Merah (hiris)

Caranya:
Rebus kacang dhal bersama bawang putih dan serbuk kunyit sehingga separuh masak. kemudian masukkan hirisan tomato dan masak lagi kacang dhal sehingga betul-betul empuk. Kemudian masukkan bayam, santan dan garam. Masak sehingga mendidih. Dan tutup apinya. Sementara itu boleh menumis bahan tumis dan masukkan ke dalam periuk tersebut. Kacau semua bahan agar sebati dan boleh dihidangkan. Sesuai dimakan besama paratha, tosai, chapati juga nasi..
Selamat mencuba..

Sumber resepi: NAVA-K.COM

Comments

Popular Posts