Project#98 Gulai Lemak Udang dengan Pucuk Kaduk

Bahan-bahannya:
10ekor Udang
1cekak Pucuk Kaduk
4bj Cili Api (ikut selera)
1/2bj Bawang Besar
2ulas Bawang Putih
1/2in Halia
1cwn Santan Pekat
Air secukupnya
Kiub Ikan Bilis
(boleh diganti dengan isi udang- ditumbuk bersama bawang)
Serbuk Kunyit 
(kunyit hidup pun boleh-ditumbuk bersama bawang)
Garam

Caranya: Kisar atau tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih dan halia. Masukkan ke dalam periuk bersama santan, serbuk kunyit dan air secukupnya. Masak kesemuanya sehingga mendidih. Jangan lupa kacau selalu agar santan tidak pecah. Masukkan garam dan kuib ikan bilis. Kemudian masukkan udang dan daun pucuk kaduk. Masak sehingga daun kaduk layu. Apabila sudah secukup rasa, boleh tutup apinya dan angkat.

Jika guna santan kotak:
Masak bahan tumbuk bersama sedikit air dahulu. Apabila bahan tumbuk sudah masak barulah tambahkan santan yang dibancuh sedikit air. Kemudian terus saja masukkan bahan lain dan masak seperti biasa. Jangan lupa sentiasa kacau agar santan tidak pecah.

Comments

Popular Posts