Project#130 Szechuan Chicken

Assalam..
Menu harini AYAM SZECHUAN/SZECHUAN CHICKEN..sebutan dia ‘sichuan’..Ada yang kata makanan ni asalnya makanan orang cina, tapi ada jugayang kata dari Indo-China..tak dapat kepastian yang betul..ok..nak cerita sikit actually resepi ni TS cuma salin dari rancangan tv..5 tahun yg lepas(2012)..lama dah diperam, so harini dah sampai masa (sebab baru jumpa semula resepi ni..hahahaha)..TS pun try la..resepinya macam kat bawah ni:

AYAM SZECHUAN (SZECHUAN CHICKEN)

1mangkuk Isi Ayam (tapi TS guna ayam semua bahagian je..huhu)
Ayam ni kena perap sekejap, bagi masuk sikit rasa dia:
2sb Sos Tiram
1sk Sos Ikan
1sb Kicap Cair
Sedikit perahan lemon/limau

Gaul ayam dengan baha-bahan di atas dan ketepikan sementara. Sementara tu sediakan bahan lain:
1ggm Kacang Gajus (sangai)
1bj Bawang Besar (cincang)*
5ulas Bawang Putih (cincang)*
4-5kpg Cili Kering (gunting serong-kalau nak lagi pedas boleh tambah)
1bj Bawang Besar (potong bulat)
1hli Daun Pandan (TS tak letak)
1in Halia (hiris memanjang)
2sb Jus Lemon/limau
Garam (jika perlu)
Daun bawang dan bijan (sangai) sebagai hiasan

Tumis bahan bertanda * kemudian masukkan cili kering dan goreng sebentar. Masukkan ayam yang telah diperap tadi bersama bahan perapan. Biarkan ayam tergoreng seketika. Masakan ni memang jenis kering dan berminyak, jadi tak perlu tambah air. Kemudian masukkan halia, bawang yang dipotong bulat, daun pandan serta garam jika perlu. Gaul rata. Bila bawang sudah layu, masukkan kacang gajus, garam dan jus lemon/limau. Kacau rata dan pastikan secukup rasa pedas, masam, manis..Angkat dan taburkan daun bawang dan bijan.
Ni la resepi salin dari tv tu..cacamarba..ye la nak tulis cepat2..siap kne conteng lagi...😂😂😂

Comments

Popular Posts