Project#58 Nyonya Asam Laksa

Bahan-Bahan :-
1pkt Laksa (celur/rebus)
1tin(besar)  Ikan Sardin/Makarel  (saya gunakan Ayam brand)
2cwn Asam Jawa
2ktm Bunga Kantan (belah 4)
5-6tgkai Daun Kesum (atau lebih)
2sb Tepung Beras (bancuh dengan sedikit air)
Gula melaka
Garam secukup rasa
Stok Ikan Bilis/Perasa-jika suka

Bahan Kisar:-
5tgkai  Cili kering (atau lebih)
3tgkai Cili Padi (atau lebih)
2bj Bawang besar
4bj Bawang putih
2inci Halia
1inci Lengkuas

Bahan Hiasan:-
Telur Dadar (hiris nipis)
Limau Kasturi
Timun
Daun Pudina
Bawang Besar
Cili Padi
Nenas

 Laksa dicelur/rebus sehingga lembut. Keluarkan ikan sardin dari tin, buang kuah. Hancurkan ikan dengan garfu (tak perlu terlalu hancur). Ketepikan. Tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan air asam jawa dan tambah air secukupnya. Masukkan gula, garam, daun kesum, bunga kantan dan perasa. Biarkan sampai mendidih. Kemudian masukkan ikan sardin juga bancuhan tepung beras dan biarkan mendidih. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan bahan-bahan hiasannya…

Comments

Popular Posts