Project#167 Ikan Tofu Goreng Cili Api

Assalamualaikum

5th Ramadan
Since semalam dah buat masakan berlemak, so harini kita masak yang simple je. IKAN TOFU GORENG CILI API for iftar today.
Ada funny story behind this dish. I cooked this for mom & dad masa sekolah rendah. My mom cakap, hemmm sedap la..ikan garing, sambal dia pun sedap..pedas-pedas dengan rasa dan aroma serai yang wangi dan manis bawangnya. Kembang hati, jiwa dan raga bila my mom puji.. suddenly my dad cakap, kenapa tak buang insang ikan ni???..erkkkk..kena ke?..

Since hari tu baru la tau, siang ikan bukan buang perut je, insang pun kena buang jugakk..tak pe, kita learn from mistake kata orang kan..

So ni la resepi yang kata senang sangat tu, jom tengok
2ekor Ikan Tofu/Talapia (atau apa-apa jenis ikan yang banyak isi)
Kelar kedua-dua belah bahagian badan, dan lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga garing. Ketepikan.
Ini ikan tofu

Untuk sambalnya:
4bj Cili Api (kalau nak lagi pedas boleh tambah)
4bj Lada Besar merah dan hijau (TS x de lada hijau)
3-4btg Serai
2bj Bawang Besar (hiris)
Garam dan gula
Cili dan serai yang siap kisar kering

Tumbuk atau kisar kering semua bahan kecuali bawang. Kemudian tumiskan sehingga sedikit garing baru masukkan bawang. Masak sehingga bawang layu dan perasakan dengan garam dan gula. Kemudian taburkan atas ikan yang telah dogoreng tadi. Siappp

Selamat Mencuba

Comments

  1. Great information I really like it.
    Aloo Popcorn

    ReplyDelete
  2. Nicely done article and interesting information. Thanks for your hard work on such topic.
    lawyer malaysia
    tmt malaysia
    law firm malaysia

    ReplyDelete
  3. Great post. Looking forward to reading more. Thanks for taking the time to write this.
    data backup
    disaster recovery
    cloud backup service malaysia

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts