Project#154 Asam Pedas Berempah
Assalamualaikum..
ASAM PEDAS BEREMPAH…pakai ikan kerisi je..
ni bahan-bahan dia:
3ekor Ikan Kerisi
Nak guna ikan lain pun boleh, terpulang kepada citarasa masing-masing. Ikan TS goreng dengan garam dan kunyit terlebih dahulu. Bila dah siap goreng ketepikan dahulu.
4sb Cili Kisar
2bj Bawang Besar
Bahan di atas dikisar dan tumis sampai pecah minyak. Biasanya kalau cili kisar tak ada, TS rendam 5-6 tangkai cili kering dalam air panas sehingga lembut. Kemudian kisar bersama bawang dan tumiskan. Sementara itu boleh tumbuk rempah-rempah berikut.
1sb Biji Ketumbar
1sb Jintan Manis
Kalau nak lebih wangi boleh sangai (goreng tanpa minyak) bahan-bahan tersebut, sehingga naik bau, kemudian baru tumbuk.
Bila bahan tumis dah pecah minyak baru masukkan rempah. Goreng sebentar, kemudian masukkan
4/5tangkai Daun Kesum
2cwn Air
Biarkan mendidih dan masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Akhir sekali masukkan
1sk Serbuk Lada Hitam
3/4bji Limau Kasturi
Garam
Gula Melaka
Limau kasturi diperah jusnya dan sesuaikan rasanya. Bila dah siap boleh tutup api dan hidangkan.
Biasanya kalau masak asam pedas TS mesti hidangkan bersama telur masin dan juga sayur taugeh. Memang perfect match sangat. Sampai berpeloh-peloh makan..
Comments
Post a Comment