Projek #173 Terung Ungu Goreng Taucu

Asslamualaikum
Ni antara resepi ringkas dan sedap yang TS selalu masak bila ada terung. Menu ni boleh dipelbagaikan jugak. Boleh tambah ikan goreng dan juga timun. Letak lada besar merah dan hijau memang umphhh. Memang ratah aje cili tu, sedappp
Jom kita intai resepi simple dimple ni
Bahan-bahanya:
1bj Bawang Besar
3ulas Bawang Putih
1/2in Halia
2sb Taucu
3bj Terung Panjang Ungu
2bj Lada Besar
Kicap Manis
Daun Bawang/Kucai
Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk/hiris halus dan ditumis sehingga layu. Masukkan taucu dan biarkan tergoreng sebentar. Kemudian masukkan terung dan sedikit air. Masak sehingga terung menjadi lembut. Kemudian masukkan kicap secukupnya. Seimbangkan rasa. Tak perlu garam sebab taucu dah cukup masin. Bila semua dah seimbang masukka lada besar dan juga daun bawang atau kucai. Kemudian boleh tutup apinya dan angkat. 

Air jangan terlalu banyak, cukup sekadar untuk melembutkan terung. Jika kurang masin boleh tambah garam. Kalau tak ada kicap manis, perlu tambah sedikit gula dalam masakan supaya rasa masin tu jadi seimbang.

Comments

Popular Posts