Project#65 Srimuka Telang Blue Ocean

Bahan-bahannya:

Bahagian Bawah (Pulut):
1 1/2cwn Pulut
1cwn Air Panas
3/4cwn Santan Pekat
4kuntum Bunga Telang
Sedikit Garam
Daun Pandan
Campurkan semua bahan dan masak pulut dalam rice cooker seperti memasak nasi. Setelah pulut masak, padatkan pulut dalam loyang. Loyang hendaklah direnjis sedikit air dan dialas plastik agar mudah dikeluarkan. Ketepikan sementara.

Bahagian Atas (Kepala):
1/2cwn Tepung Gandum
1/2sdk Tepung Beras
1/2sdk Tepung Kastad
1/2sdk Tepung Jagung
 1bj Telur
1/2cwn Gula
1/2cwn Santan
 250ml Air Pandan.
3titik Pewarna Hijau
4titik Pewarna Turquoise
Garam

Campur semua dan blend sebati. Masak seketika di atas dapur dan kacau sehingga hampir pekat. Tapiskan adunan keatas pulut yang telah dipadatkan tadi. Kukus 20minit dengan api sederhana. Potong apabila kuih telah sejuk sepenuhnya.

Comments

Popular Posts