Project#43 Apam Carrot
Bahan A
100g Lobak Merah/Carrot-diparut
50g Susu Cair
1sk Soda Bikarbonat
1sk Serbuk Kayu Manis
Sedikit Garam
Bahan B
2bj Telur (gred A)
50g Gula Merah
60g Gula (tambah jika suka lebih manis)
100g Tepung Gandum
1sk Baking Powder
65g Minyak Jagung
Bahan C
50g Badam (digoreng tanpa minyak/sangai)
*asingkan sedikit untuk hiasan.
Untuk Hiasan:-
sedikit lobak merah-diparut
sedikit badam yang telah disangai.
Campurkan semua bahan A, gaul rata dan ketepikan seketika. Campur semua bahan B dan kacau. Kemudian masukkan bahan A. Kacau rata. Kemudian masukkan badam. Perap seketika selama lebih kurang 10 minit. Sambil itu, panaskan pengukus.Masukkan adunan ke dalam loyang/bekas. Tinggalkan sedikit untuk melekat hiasan. Kukus adunan selama 20-25minit. Setelah masak, tuangkan adunan yang ditinggalkan tadi dan taburkan lobak merah dan badam. Kukus lagi 10minit atau sehingga lapisan atas masak. Kukus dengan api sederhana.
100g Lobak Merah/Carrot-diparut
50g Susu Cair
1sk Soda Bikarbonat
1sk Serbuk Kayu Manis
Sedikit Garam
Bahan B
2bj Telur (gred A)
50g Gula Merah
60g Gula (tambah jika suka lebih manis)
100g Tepung Gandum
1sk Baking Powder
65g Minyak Jagung
Bahan C
50g Badam (digoreng tanpa minyak/sangai)
*asingkan sedikit untuk hiasan.
Untuk Hiasan:-
sedikit lobak merah-diparut
sedikit badam yang telah disangai.
Campurkan semua bahan A, gaul rata dan ketepikan seketika. Campur semua bahan B dan kacau. Kemudian masukkan bahan A. Kacau rata. Kemudian masukkan badam. Perap seketika selama lebih kurang 10 minit. Sambil itu, panaskan pengukus.Masukkan adunan ke dalam loyang/bekas. Tinggalkan sedikit untuk melekat hiasan. Kukus adunan selama 20-25minit. Setelah masak, tuangkan adunan yang ditinggalkan tadi dan taburkan lobak merah dan badam. Kukus lagi 10minit atau sehingga lapisan atas masak. Kukus dengan api sederhana.
Comments
Post a Comment