Project#151 Wantan

Assalamualaikum semua..
Harini TS buat Wantan. Wantan ni asalnya adalah Chinese Food. Tapi sekarang ni semua pun boleh makan sebab dah ada yang halal. Disebabkan kebelakangan ni selalu sangat la resepinya lalu lalang di wall FB, nampak macam senang, plus bahan pun ada..so TS pun try lah. Korang nak tau macam mana nak buat boleh scroll bawah ye..hii
Bahan Kulit
1cwn Tepung Gandum
4sb Tepung Ubi
Sedikit Garam
3/4cwn Air
1sb Minyak

Didihkan air bersama minyak. Dalam bekas lain satukan tepung gandum, tepung ubi dan garam. Kemudian masukkan air panas dan kacau (guna senduk kayu dulu, sebab panas) sehingga jadi doh yang tak lekat ditangan. Kalau agak kering boleh renjis-renjis sedikit air. Tutup dengan towel basah sementara menyediakan intinya.
Inti Wantan
2kpg Dada Ayam dicincang
Carrot-parut halus
Daun sup
Daun Bawang
Garam
1 ½sk Tepung Jagung
Bawang Putih (yg telah digoreng garing)-jika suka

Campurkan semua bahan dan kacau rata, TS ramas dengan tangan supaya isi ayam tu lagi hancur. Kalau korang ada food processor lagi senang, masuk je semua bahan n blend..
Ok sekarang ambil doh tadi dan canaikan atas papan pencanai yang ditabur sedikit tepung. Gelek senipis yang boleh. Kalau korang ada mesin gelek tu lagi senang. TS pakai manual je, kayu penggelek (torak)..so tak dapat la nipis sangat..Lagi nipis kulit tu lagi banyak la korang boleh dapat. Lepas tu tekapkan bentuk bulat atau segiempat, mana-mana la yang korang suka. TS tekap bentuk bulat.
Letak inti di tengah-tengah & letak sedikit air dihujungnya sebelum dikepilkan supaya tidak terbuka dan terkeluar intinya.
Lepas kepilkan, picit-picit hujungnya tu bagi nipis.
Tolak bucu kiri dan kanan tu ke tengah untuk hasilkan kedutan. Kalau korang nak wrap cara lain pun boleh, ikut kretiviti masing-masing la ye…Buatlah sampai habis..
Lepastu boleh la masak. TS dah cuba goreng dan kukus. Bagi TS kukus lebih sedap sebab kulitnya yang tak berapa nak nipis tu kan..hahahah..bila goreng, bahagian kulit yang agak tebal tu jadi sedikit liat, tapi still ok la..malangnya TS x sempat nak try buat sup sebab dah habis dikukus & goreng untuk minum petang. Sos pencicah pun TS guna sos cili je..
sempat juga TS frozenkan sikit..macam biasa TS masukkan dalam dulang dulu dansimpan 30min-1jam dalam freezer. Dah keras/beku baru masukkan dalam bekas. TS buat macam tu untuk elakkan Wantan melekat antara satu sama lain & mudah nak simpan. Tak perlu defrost bila nak masak, boleh masak je terus. So selamat mencuba...😉

Comments

Popular Posts