Project#102 Ikan Pari Bakar Kuah Lemak Asam & Kesum
Bahan utk Bakar:
3potong Ikan Pari
Garam
Serbuk Kunyit
Bahan Kuah:
1bj Bawang Besar
2ulas Bawang Putih
1/2in Halia
2cwn Santan
Air Asam Jawa/ Limau Kasturi
Serbuk Kunyit
Daun Kesum
Garam
Lada Besar
Caranya:
Ikan pari yang sudah dicuci bersih dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit. Kemudian bakar sehingga masak. Sementara itu sediakan kuahnya. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama serbuk kunyit. Masak seketika dan masukkan santan, daun kesum, air asam jawa/ limau kasturi, garam dan lada besar. Masak seketika. Jangan lupa kacau agar santan tidak pecah (saya suka kuahnya agak pekat). Sesuaikan rasa lemak dan masamnya. Akhir sekali masukkan ikan yang telah dibakar tadi. Siap...
Comments
Post a Comment