Project#101 Acar Ikan Masin

Bahan untuk Goreng:
+-200g Ikan Masin (malong, kurau atau talang-saya guna malong)

Bahan Kisar:
2bj Bawang Besar
4-5ulas Bawang Putih
3-5sb Cili Kisar

Bahan Rebus:
1 1/2cwn Cuka
10bj Bawang Merah Kecil
5ulas Bawang Putih
1in Halia (hiris)

Bahan Tumis:
Bahan yang telah dikisar tadi
1sb Serbuk Kari Daging

Bahan Lain:
100g Lobak Masin (cincang-saya beli yang sudah siap dicincang )
+-25bj Cili Padi
3sb Kismis (hitam atau kuning)
1cwn Jeruk Limau (saya guna jeruk kumquat)
1 1/2cwn Gula
1/2kpg Gula Melaka
3-4bj Limau Kasturi
Garam (jika perlu)

*jeruk kumquat @mei gui mei tiaw (sumber google)


Caranya: 
Ikan masin direndam dan bilas terlebih dahulu untuk hilangkan lebihan garam. Kemudian toskan dan goreng sehingga masak. Jangan masak sehingga terlalu garing, nanti akan liat bila terkena kuahnya. Ketepikan dahulu. Bahan rebus dimasukkan ke dalam periuk dan rebus lebih kurang 5-7min. Ketepikan
Tumis bahan kisar (gunakan minyak menggoreng ikan masin tadi) sehingga pecah minyak dan masukkan serbuk kari, tumis lagi sehingga naik minyak. Kemudian masukkan bahan rebus bersama cukanya sekali. Masukkan juga gula dan gula melaka..seimbangkan rasa masam manis..secukup rasa. Kacau sebati. Kemudian masukkan lobak masin, kismis, limau jeruk dan ikan masin yg telah digoreng tadi. Kacau sebati. Perlahankan api dan masak sehingga pekat dan likat. Sesuaikan rasa, tambah garam jika perlu.  Setelah masak, perahkan sedikit limau kasturi sebagai penambah rasa. 

Sumber: 
citarasawan.blogspot.com

Comments

Popular Posts