Project#73 Steam Moist Chocolate Cake & Chocolate Cheese Cake

Bahan-bahannya:
2bj Telur (Gred A)
1/2cwn Gula Kastor @ 3/4cwn Gula
1/2cwn Minyak/Minyak Jagung
1/2cwn Susu Pekat
1/2cwn Susu Cair/Susu Segar
1/2sk Esen Vanila
3/4cwn Tepung Kek@Tepung Gandum
*jika menggunakan tepung kek, tambahkan 1/2sk Soda Bikarbonat
*jika menggunakan tepung gandumtambahkan 1sk Soda Bikarbonat & 1/2sk Baking Powder
1/2 cwn Serbuk Koko
1/2sk Garam

Panaskan pengukus dan lenser minyak pada bekas untuk mengukus. Pukul telur bersama gula hingga gebu. Masukkan minyakdan pukul lagi sehingga sebati. Kemudian masukkan susu pekat,susu cair/segar dan esen vanilaSebatikan. Ayakkantepung,serbuk koko, soda bikarbonat dan garam ke dalam adunanKaup balik adunan sehingga sebati. Tuangkan adunan kedalam bekas yang telah dilenser minyak tadi. Lapkan tutup pengukus agar tiada air yang menitis ke dalam adunan. Penutupkukus tidak perlu dibalut. Kukus adunan dengan api sederhana selama 40minit atau sehingga masakCuba cucuk lidi pada kek,jika lidi keluar bersihbermakna kek telah masak sempurna. Jika masih ada adunan yang melekattambah lagi masamengukus

Jika anda sukakan keju/Cheese…boleh buat lapisan untuk cheese seperti resepi di bawah:-

Bahan-bahannya:-
250g Cream Cheese
1/2cwn Gula Kastor
1bj Telur
1sb Tepung Gandum
1sk Esen Vanila
2-3sb Air/Susu Cair

Campurkan semua bahan dan pukul sehingga gebu. Adunan ini boleh dikukus secara selang seli dengan adunan coklat tadi.Caranyamasukkan separuh adunan coklat dan kukus selama 20minit @ sehingga masakkemudian tuang separuh adunancheese ke atas kek coklat yang telah masak dan kukus selama 20minit @ sehingga masak. Ulang langkah sehingga adunanhabisatau boleh juga dilapis mengikut gaya anda sendiri
Selamat Mencuba….

Comments

Popular Posts