Project#73 Steam Moist Chocolate Cake & Chocolate Cheese Cake
Bahan-bahannya:
2bj Telur (Gred A)
1/2cwn Gula Kastor @ 3/4cwn Gula
1/2cwn Minyak/Minyak Jagung
1/2cwn Susu Pekat
1/2cwn Susu Cair/Susu Segar
1/2sk Esen Vanila
3/4cwn Tepung Kek@Tepung Gandum
*jika menggunakan tepung kek, tambahkan 1/2sk Soda Bikarbonat
*jika menggunakan tepung kek, tambahkan 1/2sk Soda Bikarbonat
*jika menggunakan tepung gandum, tambahkan 1sk Soda Bikarbonat & 1/2sk Baking Powder
1/2 cwn Serbuk Koko
1/2sk Garam
Panaskan pengukus dan lenser minyak pada bekas untuk mengukus. Pukul telur bersama gula hingga gebu. Masukkan minyakdan pukul lagi sehingga sebati. Kemudian masukkan susu pekat,susu cair/segar dan esen vanila. Sebatikan. Ayakkantepung,serbuk koko, soda bikarbonat dan garam ke dalam adunan. Kaup balik adunan sehingga sebati. Tuangkan adunan kedalam bekas yang telah dilenser minyak tadi. Lapkan tutup pengukus agar tiada air yang menitis ke dalam adunan. Penutupkukus tidak perlu dibalut. Kukus adunan dengan api sederhana selama 40minit atau sehingga masak. Cuba cucuk lidi pada kek,jika lidi keluar bersih, bermakna kek telah masak sempurna. Jika masih ada adunan yang melekat, tambah lagi masamengukus…
Jika anda sukakan keju/Cheese…boleh buat lapisan untuk cheese seperti resepi di bawah:-
Bahan-bahannya:-
250g Cream Cheese
1/2cwn Gula Kastor
1bj Telur
1sb Tepung Gandum
1sk Esen Vanila
2-3sb Air/Susu Cair
Campurkan semua bahan dan pukul sehingga gebu. Adunan ini boleh dikukus secara selang seli dengan adunan coklat tadi.Caranya, masukkan separuh adunan coklat dan kukus selama 20minit @ sehingga masak, kemudian tuang separuh adunancheese ke atas kek coklat yang telah masak dan kukus selama 20minit @ sehingga masak. Ulang langkah sehingga adunanhabis…atau boleh juga dilapis mengikut gaya anda sendiri
…Selamat Mencuba….
Comments
Post a Comment