Project#169 Kari Daging

Assalamualaikum
19th Ramadan
Korang dah masak ke tu??..rasa nak makan kari plak. Harini masak KARI DAGING untuk iftar.. Tapi dalam kepala ni masih fikir nak makan dengan roti jala ke thosei...

Yang pasti kuah kari mesti pekat. Daging mesti mau empuk. Bila cicah tu melekat kuahnya kat roti. Baru la ada umphhh bila makan. 
Bahan-bahannya:

300g Daging
1bj Bawang Besar*
3ulas Bawang Putih*
1in Halia
2sb Cili Kisar
 (kali ni TS pakai lada besar + cili api - dikisar bersama bahan di atas)*
3sb Rempah Kari
Air secukupnya
2pelepah Daun Kari
1bj Ubi Kentang (sederhana)
1/2bj Lobak Merah
1/4cwn Susu Cair (santan pun boleh)
Sos tomato (air asam jawa pun boleh)
1bj Tomato
Garam
Gula Melaka

Macam biasa bahan bertanda * tu kisar. Kemudian tumis bersama rempah kari. TS masukkan sekali sebab rempah akan lebih cepat pecah minyak. Jangan hangus pulak, nanti pahit rempahnya..Bila dah garing, masukkan daun kari. Kemudian masukkan daging, kacau dan biarkan sehingga air daging tu kering. Kemudian masukkan air dan masak sehingga daging betul-betul empuk. Bila dah empuk masukkan ubi kentang dan lobak merah, tambah air jika perlu. Masak sehingga empuk. Kemudian masukkan susu cair dan sos tomato, garam dan gula melaka. Masukkan tomato. Kacau sebati kemudian boleh tutup apinya dan angkat.
Selamat Mencuba

Comments

Popular Posts