Project#70 Talam Berlauk

TALAM BERLAUK
-------------------------------------
Untuk Lauk
------------------
100g@lebih Daging Cincang
2sb Minyak Sapi
1/2bj Bawang Besar
1ulas Bawang Putih
2sb @ lebih Udang Geragau (goreng )
Daun Sup (hiris)
Daun Bawang (hiris)
Bawang Goreng
Lada Besar (hiris)
Lobak Merah (sagat)
Garam
Perasa

Lapisan Bawah:-
-----------------------
1cwn Tepung Beras
2cwn Sntan Pekat
1cwn Air
Garam

Langkah 1
Masukkan minyak sapi ke dalam kuali, tumiskan bawang merah dan putih sehingga wangi. Kemudian masukkan daging cincang. Goreng sehingga masak dan perasakan dengan garam dan perasa. Angkat dan ketepikan seketika.
Langkah 2
Dalam sebuah bekas, campurkan tepung beras, santan air dan garam, kacau sehingga sebati. Masukkan juga daging yang telah digoreng tadi. Tinggal sedikit untuk taburan di bahagian atasnya nanti. Masak adunan di atas dapur sehingga mengeluarkan wap. Gunakan api sederhana. Adunan akan jadi pekat dan berketul. Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang yang dilenser sedikit minyak. Ratakan adunan dan kukus selama 15minit.
Langkah 3
Campurkan daun sup, daun bawang, lada besar,lobak merah dan kacau sebati. Setelah adunan masak, taburkan ke atas adunan dan tekan sedikit. Kukus lagi lebih kurang 2-3minit. Kemudian angkat dan taburkan bawang goreng, udang geragau dan lebihan daging goreng tadi. Biarkan sejuk barulah dipotong dan hidangkan.

Comments

Popular Posts